• U bevindt zich hier :
  • Home >

Banken trekken kar op Europese beurzen

EFFECTENBEURZEN

Nieuw bericht, vervangt: Damrak hoger uit startblokken AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenmarkten zijn de nieuwe handelsweek positief begonnen. Beleggers lieten zich vooral leiden door het hogere slot van Wall Street afgelopen vrijdag en de koerswinsten in het Verre Oosten.

Ook zijn beleggers hoopvol na de vergadering van de ministers van Financin van de landen van de G20 afgelopen weekeind. Zij zijn het eens geworden dat er meer geld naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet. Het IMF ziet beschikbare kredieten snel slinken door de economische malaise.

Na drie kwartier handel stond Amsterdams AEX 2,2 procent hoger op 216,45 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, ging 2,4 procent vooruit tot 289,92 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen 1,3 tot 2,3 procent.

Hoewel de winsten over een breed front werden gedragen, waren vooral de 'financials' populair. Op het Damrak ging verzekeraar Aegon aan kop bij de AEX-fondsen met een winst van 5,2 procent. Bankconcern ING werd 4,3 procent meer waard. Bij de middelgrote fondsen maakte SNS Reaal een soortgelijke koerssprong. Ook op de overige Europese beurzen deden de banken en verzekeraars goede zaken.

AMG, een producent van onder meer hoogwaardige metalen voor de ruimte- en luchtvaartindustrie, was de grootste stijger in de MidKap met een opmerkelijke winst van bijna 15 procent. Het bedrijf maakt woensdag zijn resultaten over 2008 bekend. Afgelopen januari waarschuwde AMG voor een lager dan verwachte winst over het afgelopen jaar.

De euro noteerde maandagochtend op 1,2925 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,2885 dollar.

Zoeken

Overige nieuwsitems