• U bevindt zich hier :
  • Home >

Aandelenmarkt kijkt naar overheid

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Op de aandelenmarkten zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse overheid. Zolang er geen duidelijkheid is over het reddingsplan voor de financiële sector zullen de koersen waarschijnlijk niet kunnen herstellen van de ongekend lage niveaus waarop de beurzen nu staan.

De banken hebben voor honderden miljarden aan problematische bezittingen op hun balansen. Dit geeft grote onzekerheid en remt de voor de economie cruciale kredietverstrekking.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner kondigde vorige maand een plan aan om de banken te verlossen van deze bezittingen. Het plan werd echter slecht ontvangen en sinds de toespraak van Geithner zijn de aandelenmarkten hard gedaald.

De Dow-Jonesindex en de S&P 500-index, de hoofdgraadmeters in New York, staan nu op het laagste niveau in twaalf jaar tijd. Technologiebeurs Nasdaq hangt op een niveau waarop de index zes jaar geleden, na het klappen van de internetzeepbel, ook al stond.

In de Verenigde Staten zijn de ogen ook gericht op de autosector. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar General Motors (GM) en de vraag of het autoconcern een faillissement kan afwenden. Komende week voeren vertegenwoordigers van GM en Chrysler, de andere autogigant in grote problemen, gesprekken met een door president Obama ingestelde werkgroep.

Anderhalve week geleden bereikte de AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak in Amsterdam, een niveau dat sinds eind 1995 niet meer was gezien. De vrije val werd vorige week voortgezet en vrijdag sloot de index zelfs onder de psychologisch belangrijke grens van 200 punten.

De Nederlandse financiële aandelen behoorden tot de zwaarste verliezers. De koersen van de aandelen van bankverzekeraar ING en verzekeraar Aegon, beide onderdeel van de AEX, zijn ten opzichte van een maand geleden met ongeveer een derde gedaald.

Komende week rapporteert Aegon zijn volledige jaarcijfers over 2008. Vorige maand maakte de verzekeraar al bekend in het laatste kwartaal van 2008 een nettoverlies te hebben geleden van 1,2 miljard euro.

De komende week openen nog enkele bedrijven die aan de Amsterdamse beurs zijn genoteerd hun boeken over het afgelopen jaar. Online beleggersbank BinckBank komt maandag met cijfers. Donderdag volgen enkele kleinere fondsen. Vrijdag staan tankoverslagbedrijf Vopak en bouwer Ballast Nedam op de rol.

Beleggers houden verder enkele Amerikaanse macrocijfers in de 
gaten. Het gaat daarbij om de groothandelsverkopen in de maand 
januari op dinsdag, de detailhandelsverkopen in februari op 

donderdag en cijfers over het consumentenvertrouwen op vrijdag.

Zoeken

Overige nieuwsitems