• U bevindt zich hier :
  • Home >

ING gaat terug naar de basis

AMSTERDAM (ANP) - ING gaat terug naar de basis van bankieren en richt zich op sparen en investeren. De complexiteit van het financiële concern wordt teruggebracht. Dat zei president-commissaris en aankomend topman Jan Hommen van ING in een toelichting bij de definitieve cijfers van de bankverzekeraar.

,,Onze basisstrategie, gebaseerd op sparen en investeren, is een solide basis voor de toekomst'', aldus Hommen. ,,We moeten de complexiteit van ING terugbrengen door te focussen op minder producten en markten.''

Vooral door afwaarderingen op complexe beleggingsproducten is ING hard geraakt in de laatste drie maanden van vorig jaar. Het concern boekte een kwartaalverlies van 3,7 miljard euro. In dezelfde periode in 2007 behaalde ING nog een winst van 2,4 miljard euro.

Het nettoverlies voor heel 2008 kwam uit op 729 miljoen euro tegen een nettowinst van 9,2 miljard in 2007. De cijfers zijn weinig verrassend, aangezien ING vorige maand al voorlopige cijfers bekendmaakte. De bankverzekeraar kondigde toen een ingrijpend kostenbesparingsprogramma aan, waaronder het ontslag van zevenduizend werknemers wereldwijd.

Ook topman Michel Tilmant trad af. Beoogd opvolger Hommen liet vrijdag verder weinig los over de koers die ING gaat volgen. ,,Dat is te veel om nu al te verwachten'', aldus analisten van Bank of America/Merril Lynch in een rapport. Zij denken dat ING op termijn een concern wordt dat zich met name zal richten op de Benelux.

,,Het is inderdaad te vroeg om daar al iets over te zeggen'', bevestigde Hommen in een telefonische toelichting. ,,Experts zijn er mee bezig. We gaan kijken waar we de beste kansen hebben.''

Hommen herhaalde 2 tot 3 miljard euro te willen ophalen met desinvesteringen. Eerder zei Hommen zelfs de verkoop van internetbank ING Direct niet uit te sluiten. De topman wilde hier woensdag ,,niet over speculeren''.

Hommen zei verder dat ING niet bezig is met het ophalen van nieuw kapitaal. In oktober kreeg het concern nog een kapitaalinjectie van 10 miljard van de Nederlandse staat om de buffers te versterken wegens de onrust op de financiële markten.

Beleggers reageerden niet enthousiast op de cijfers. In de ochtendhandel stond het aandeel, dat het afgelopen jaar al ruim 70 procent verloor, 2 procent lager.

Zoeken

Overige nieuwsitems