• U bevindt zich hier :
  • Home >

Stabilisatie wereldeconomie 'hoogste prioriteit' G7

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het stabiliseren van de wereldeconomie heeft de ,,hoogste prioriteit'' van de G7, de groep van zeven belangrijkste industrielanden. ,,De stabilisatie van de globale economie en de financiële markten blijft onze hoogste prioriteit''.

Dat staat zaterdag in een verklaring van de G7, die vrijdag en zaterdag in Rome bijeen kwam om plannen uit te werken om de mondiale financiële crisis aan te pakken. Volgens de verklaring zullen de leden al het mogelijke doen om ,,volledig vertrouwen in het globale financiële systeem te herstellen''.

De G7 wil maatregelen nemen om economische groei en werkgelegenheid te stimuleren. Daarnaast wil de groep de kredietmarkten tot rust brengen, onder meer door financiële instellingen te voorzien van extra geld.

Tegelijkertijd wil de G7 (Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Japan, Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk) voorkomen dat landen hun eigen economie gaan beschermen ten koste van andere landen.

Protectionisme is volgens economen een van de grootste risico's van de wereldwijde economische crisis. ,,G7 blijft zich beijveren om te voorkomen dat er protectionistische maatregelen worden genomen of nieuwe barričres worden opgeworpen tegen een vrije wereldhandel'', aldus de verklaring.

De toon van de bijeenkomst van de G7-top werd gezet door Dominique Strauss-Kahn, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens hem verkeren de ontwikkelde landen in een ,,diepe recessie''.

Zoeken

Overige nieuwsitems