• U bevindt zich hier :
  • Home >

Beleggers stappen weer in aandelen

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op de Europese beursvloeren vonden donderdagochtend de tijd weer rijp om in aandelen te stappen, na de heftige koersdalingen van de afgelopen weken. Zij vertrouwen erop dat de steunmaatregelen voor de financiële sector van overheden de economie er weer bovenop zal helpen.

De AEX-index van de hoofdfondsen stond aan het einde van de ochtend 1,6 procent hoger op 241,51 punten. De MidKap-index klom 1,5 procent tot 312,42 punten. De Londense FTSE-100, de CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt klommen rond de 1,8 procent.

Daarmee volgden de beursgraadmeters Wall Street en Azië omhoog. Beleggers putten hoop uit een reddingsplan van de nieuwe Amerikaanse president Obama voor banken en verzekeraars. Deze zou een verdere verslechtering van de financiële crisis moeten voorkomen. Het plan wordt naar verwachting binnen enkele weken uit de doeken gedaan.

De aandelenkoersen gingen over een breed front omhoog. Vooral de financiële fondsen waren populair, net zoals dat woensdag op Wall Street het geval was. Verzekeraar Aegon herstelde 4,2 procent, terwijl ING 6,5 procent vooruit ging. Daarmee was ING de grootste stijger in de AEX. Unilever was de grootste daler met een verlies van 3 procent. De Duitse Bank Dresdner heeft het aandeel van zijn kooplijst verwijderd.

Het echte vuurwerk kwam van de beurs in Brussel, waar het aandeel van bankconcern KBC liefst ruim 40 procent omhoog schoot. Het geplaagde concern krijgt een kapitaalinjectie van 2 miljard euro van de Belgische overheid. Daarnaast heeft KBC vrijwel zijn gehele portefeuille aan beleggingen in dubieuze kredieten afgewaardeerd tot nul. Het aandeel verloor woensdag bijna een kwart aan waarde door twijfels over de toekomst van de onderneming.

Bij de MidKappers viel Nutreco op met een 5,3 procent hogere aandelenkoers. De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen.

Uitzender USG People kondigde voorbeurs een reorganisatie aan in Frankrijk, Spanje en Portugal. Het bedrijf kampt daar met verslechterde marktomstandigheden. Daarbij gaan in totaal 540 voltijdbanen verloren. Aandelen USG werden 1,8 procent meer waard.

Air France-KLM, een fonds dat in maart wordt opgenomen in de AEX, noteerde 1,8 procent hoger. De luchtvaartmaatschappij verwacht in het derde kwartaal van haar gebroken boekjaar een operationeel verlies te lijden van 200 miljoen euro. Het concern zei dinsdag al op een verlies te rekenen zonder dit te kwantificeren.

Oliefondsen profiteerden van een gestegen olieprijs, met 2,4 procent tot 44,61 dollar. BP in Londen, Shell in Amsterdam en Total in Parijs werden 2,1 tot 2,9 procent hoger gewaardeerd.

De euro noteerde donderdagochtend 1,3025 dollar in vergelijking met 1,2830 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Zoeken

Overige nieuwsitems