• U bevindt zich hier :
  • Home >

Bos sluit financiële meevallers niet uit

BRUSSEL (ANP) - Minister Wouter Bos van Financiën sluit niet uit dat het kabinet naast grote financiële tegenvallers ook meevallers heeft op zijn begroting voor dit jaar. Die zouden zich bijvoorbeeld kunnen voordoen doordat de inflatie aanzienlijk lager uitvalt dan eerder geraamd.

Bos zei dat dinsdag na een overleg met zijn EU-collega's in Brussel. ,,We moeten financiële tegenvallers, zoals bij de WW, niet geďsoleerd bekijken'', aldus de bewindsman.

De kwestie komt aan de orde als het kabinet over enkele maanden de Voorjaarsnota opstelt, de laatste bijstelling van de lopende begroting. Het moet dan bekijken of extra bezuinigingen nodig zijn en of er nog aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om de economie op te peppen. Volgens ingewijden zijn de mogelijkheden voor dat laatste beperkt, tenzij het kabinet zijn begrotingsafspraken zou loslaten.

Uit maandag gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de Nederlandse overheidsfinanciën er in vergelijking met die van de meeste andere EU-lidstaten nog niet zo slecht voorstaan. Volgens de raming blijft het met een begrotinsgtekort van 1,4 procent dit jaar en 2,7 procent volgend jaar onder de toegestane limiet van 3 procent.

Bos wees er in Brussel op dat zeker zestien EU-landen dit of volgend jaar door die grens heenschieten. De EU-begrotingsregels zullen zich nu moeten bewijzen, aldus de bewindsman. In elk geval zal bij lidstaten met een te hoog tekort de normale procedure in werking worden gezet. Dat betekent dat ze aan de Europese Commissie duidelijk moeten maken hoe ze zo snel mogelijk weer een tekort van minder dan 3 procent denken te bereiken.

,,Het zal zeker een disciplinerende werking hebben'', aldus Bos. ,,Maar het is niet hard afdwingbaar.''

Zoeken

Overige nieuwsitems