• U bevindt zich hier :
  • Home >

Zzp’ers weinig last van recessie

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) merken nog weinig van de tegenvallende economische ontwikkelingen. De recessie schrikt hen bovendien niet af: als ze op dit moment weer voor de beslissing zouden staan om voor zichzelf te beginnen, zou maar liefst 95 procent dat onder de huidige marktomstandigheden doen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden en ZZP Nederland.

Zzp’ers hebben tot nu toe weinig last van de recessie. Sommige ondervraagden zeggen zelfs meer werk te krijgen dan voorheen. Een kwart verwacht wel dat klanten kritischer zullen worden. Mocht de orderstroom teruglopen, dan denken bijna alle zelfstandigen dit op te lossen met marketing. Daarnaast zou driekwart meer gaan netwerken en aan acquisitie doen. Slechts een enkeling denkt aan terugkeer in loondienst.

Inkomenszekerheid belangrijk
Hoewel de helft van de ondervraagden ook in de nabije toekomst geen negatief effect van de economie op de werkzaamheden verwacht, hebben veel zelfstandigen wel meer dan voorheen behoefte aan inkomensbescherming en -zekerheid. Zo is de economische neergang voor bijna de helft van de zzp’ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering een extra argument om deze verzekering wellicht wél af te sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering staat bij veertig procent van de ondervraagden op het verlanglijstje.
Beleidsadviseur Anneloes Goossens van het Verbond is blij met die uitkomst. “Momenteel voeren we samen met een aantal zelfstandigenorganisaties en de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne om zelfstandigen bewust te maken van het risico op arbeidsongeschiktheid en de gevolgen daarvan. Hoewel de recessie als aanleiding wat cru is, is het een goede ontwikkeling als zelfstandigen bedenken of ze het risico op arbeidsongeschiktheid zelf kunnen dragen en dat ze weten dat er een vangnetpolis is voor moeilijk verzekerbare zelfstandigen.”
Zoeken

Overige nieuwsitems