• U bevindt zich hier :
  • Home >

Jaaroverzicht economie 2008

JANUARI

Stand AEX op 1 januari 2008: 515,77 punten, stand AEX op 31 januari 2008: 441,33 punten

2: De olieprijs bereikt voor het eerst de stand van 100 dollar per vat. Een stijgende vraag uit opkomende markten en de zwakke dollar drijven de prijs sterk op. 17: De Britse investeerder Candover zet zijn overnamebod op industrieel concern Stork door. Het ruim 170 jaar oude bedrijf wordt opgesplitst en verdwijnt na ruim vijftig jaar van de beurs in Amsterdam. 17: Bierbrouwer Scottish & Newcastle neemt na hevig verzet tegen een overnamebod van Heineken en Carlsberg toch plaats aan de onderhandelingstafel. Ruim een week later gaan de Britten overstag als de twee belagers hun bod verhogen. 18: De Amerikaanse president Bush ontvouwt een economisch stimuleringsplan ter waarde van 140 miljard dollar. Dat moet de economie, die een flinke tik heeft gekregen door de hypotheek- en kredietcrisis, er bovenop helpen. 21: De Europese beurzen gaan hard omlaag door zorgen over de crisis op de kredietmarkt. De AEX zakt meer dan 6 procent, op dat moment de scherpste daling sinds 11 september 2001. 22: Om de kwakkelende financiŽle markten te ondersteunen, verlaagt de Fed onverwacht de rente met driekwart procentpunt. Daarmee voorkomt het Amerikaanse stelsel van centrale banken een uitverkoop op Wall Street. 24: De Franse bank Sociťtť Gťnťrale ontdekt dat handelaar JťrŰme Kerviel door frauduleus handelen bijna 5 miljard euro heeft verspeeld. Kerviel wordt opgepakt, maar later weer vrijgelaten. 27: Voor het eerst doen geruchten de ronde dat de kredietcrisis Fortis harder heeft geraakt dan de Belgische bankverzekeraar wil toegeven. De koers komt flink onder duk te staan. 30: De IJslandse bank Kaupthing ziet af van de koop van de Nederlandse zakenbank NIBC. Kaupthing, dat later in het jaar in grote problemen zou komen, ziet de overname niet meer zitten door de sterk verslechterde marktomstandigheden. 30: De markten komen maar niet tot rust. De Fed verlaagt de rente opnieuw, ditmaal met een half procentpunt, maar de opleving die volgt is opnieuw maar tijdelijk.

FEBRUARI:

Stand AEX op 1 februari 2008: 441,33 punten, stand AEX op 29 februari 2008: 446,53 punten

5: KPN schrapt 4500 banen in de komende vijf jaar. 7: Het Britse drankenconcern Diageo brengt het wodkamerk Ketel One van de Schiedamse familie Nolet exclusief op de markt. Daar betaalt Diageo 900 miljoen dollar voor. 17: De Britse overheid nationaliseert de in financiŽle problemen geraakte bank Northern Rock. 19: Chipmachinefabrikant ASML keert voor het eerst in zijn 24-jarige bestaan een deel van de winst (dividend) uit aan de aandeelhouders. 19: De Nederlandse leverancier van kantoorartikelen Corporate Express (voorheen Buhrmann) wijst een overnamebod af van 2,5 miljard euro van de Amerikaanse concurrent Staples. 25: De maritieme dienstverlener Smit Internationale wijst een bod af van baggerbedrijf Boskalis op de terminaldivisie van 300 miljoen euro. Fortis laat weten geen spijt te hebben van de overname van ABN Amro, dat 1,56 miljard euro moet afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. 29: Verzekeraar American International Group (AIG) lijdt het grootste kwartaalverlies in zijn 89-jarig bestaan (3,5 miljard euro) door afschrijvingen ter waarde van 11 miljard dollar op risicovolle producten.

MAART

Stand AEX op 1 maart 2008: 446,53 punten, stand AEX op 31 maart 2008: 442,43 punten

3: De Fransman Eric Meurice verlengt zijn contract als topman bij de chipmachinefabrikant ASML met vier jaar. Hij is sinds oktober 2004 aan het roer. 4: De AEX-index viert zijn 25-jarig bestaan. Tegelijkertijd met het verjaardagsfeestje van de hoofdgraadmeter in Amsterdam treden vastgoedfonds Corio en de leverancier van digitale kaarten Tele Atlas toe tot de AEX. Deze voormalige MidKap-fondsen vervangen de overgenomen bank ABN Amro en babyvoedingsproducent Numico. 6: De naam Lost Boys verdwijnt uit het Nederlandse internetlandschap. Moederbedrijf LBi wil in de toekomst vanuit ťťn merk en ťťn visie communiceren. 7: De belangrijkste Nederlandse banken en verzekeraars hebben over 2007 bijna 7,5 miljard euro afgeboekt op voornamelijk riskante beleggingen op de subprime-markt, de onderkant van de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten. Handelshuis Hagemeyer komt voor ruim 3 miljard euro definitief in handen van de Franse concurrent Rexel na een lange overnamestrijd. 13: Olieconcern Shell wil de omstreden topman van Deutsche Bank, Josef Ackermann, als directielid voordragen. Ackermann kwam in 2000 in het verdachtenbankje terecht wegens zijn rol bij de overname van telecombedrijf Mannesmann door Vodafone wegens vermeende omkoping. Hij schikte de zaak. 17: De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns overleeft de kredietcrisis niet en wordt voor een prikkie overgenomen door JPMorgan Chase. 18: Het Franse supermarktbedrijf Casino heeft zijn belang in de Nederlandse branchegenoot Super de Boer uitgebreid tot 57 procent. Corporate Express wijst het overnamebod van de Amerikaanse handelaar van kantoorartikelen Staples 2,5 miljard euro opnieuw af. 19: De Chinese verzekeraar Ping An steekt 2,15 miljard euro in Fortis. In ruil daarvoor krijgen de Chinezen een belang van 50 procent in de divisie vermogensbeheer van Fortis. 28: Uitzender Randstad stoot de Portugese activiteiten af om goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie voor de overname van branchegenoot Vedior. 31: Aandeelhouder Hermes van ASM International (ASMI) stuurt aan op het vertrek van vijf leden van de raad van commissarissen en de bestuursvoorzitter van de onderneming, Chuck del Prado. De technische handelsonderneming Eriks overtreft een overnamebod van investeerder Gilde op Econosto en heeft 126 miljoen euro over voor de branchegenoot. Aandeelhouders van de Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle (S&N) stemmen massaal in met de overname door branchegenoten Heineken en Carlsberg.

APRIL

Stand AEX 1 april 2008: 442,43 punten, stand AEX 30 april 2008: 475,56 punten

1: De Zwitserse bank UBS schrijft 12 miljard euro af op risicovolle beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. 2: De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia breekt overnamegesprekken met Air France-KLM af. 7: Het consumentenvertrouwen in Nederland slaat harder om dan in bijna alle andere lidstaten van de Europese Unie. 8: Ben Verwaayen kondigt zijn vertrek aan als bestuursvoorzitter van British Telecom. De Britse huizenprijzen dalen het scherpst sinds 1992. Washington Mutual, de grootste hypotheekverstrekker in de VS, krijgt een miljardeninjectie van een groep investeerders. 10: Friesland Foods en Campina besluiten te fuseren. 15: Washington Mutual lijdt een verlies van meer dan 1 miljard dollar door de kredietcrisis. 16: De Europese autoverkopen dalen met bijna 10 procent door de economische onzekerheid. 17: Uitzendconcern Randstad krijgt van de Europese Commissie toestemming om branchegenoot Vedior over te nemen. 18: Citigroup, de grootste bank in de VS, lijdt een miljardenverlies in het eerste kwartaal en schrapt duizenden banen extra. 21: De Britse centrale bank stelt circa 50 miljard pond (63 miljard euro) ter beschikking om de druk op de Britse banken als gevolg van de kredietcrisis te verlichten. Air France-KLM trekt zijn overnamebod op Alitalia formeel in. 23: De aandeelhouders van uitzendconcern Randstad stemmen in met de overname van branchegenoot Vedior. 24: Het aandeel ABN Amro verdwijnt van de beurs in Amsterdam. 29: Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, lijdt het eerste kwartaalverlies in vijf jaar door de crisis.

MEI

Stand AEX op 1 mei 2008: 475,56 punten, stand AEX op 31 mei 2008: 485,52 punten

4: Softwaregigant Microsoft trekt zijn bod op internetbedrijf Yahoo! in. Het bestuur van Yahoo! zou een te hoge prijs hebben gevraagd. 13: Fortis publiceert de eerstekwartaalcijfers. Voor het eerst zitten de winstcijfers van de overgenomen delen van ABN Amro in de cijfers, die ietwat tegenvallen. De winst daalt met 31 procent tot 808 miljoen euro. 14: TomTom krijgt na maanden wachten toestemming van de Europese Commissie om kaartenmaker Tele Atlas over te nemen. 20: De Ondernemingskamer grijpt in bij het conflict tussen chipmachinefabrikant ASM International en zijn aandeelhouders. De partijen moeten weer met elkaar aan de onderhandelingstafel en aandeelhouders mogen op 21 mei niet stemmen over het aftreden van topman Chuck del Prado. 21: Corporate Express kondigt de overname aan van de Franse branchgenoot Lyreco aan. Hiermee probeert het concern een vijandige overname door de Amerikaanse concurrent Staples te dwarsbomen. 22: Fortis brengt het aantal bankfilialen van Fortis en ABN Amro terug van 711 naar 504 en wil hiermee 1,1 miljard euro besparen. 29: De hoge voedselprijzen zijn van lange duur door een toenemende vraag vanuit ontwikkelingslanden en de opkomst van biobrandstoffen. Later volgt een belangrijke voedseltop in Rome.

JUNI

Stand AEX op 1 juni 2008: 485,52 punten, stand AEX op 30 juni 2008: 425,93 punten

3: Uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius blijkt slechts een op de vijf Nederlandse bedrijven iets van de crisis te merken. 5: De kredietbeoordelaars Standard & Poors, Moody's en Fitch hervormen na kritiek dat ze te laat hebben gewaarschuwd voor problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. 11: Het CPB verlaagt de groeiverwachting voor de Nederlandse economie in 2009 naar 1,25 procent van 1,75 procent. 12: Brouwer Inbev wil branchegenoot Anheuser-Busch kopen voor ruim 46 miljard dollar. 13: ASMI wijst een overnamebod van chipproducent Applied Materials van 400 tot 500 miljoen dollar op zijn front-endactiviteiten af. 17: ASMI ontvangt een overnamebod van Applied Materials en investeerder Francisco Partners van 800 miljoen dollar. Drie dagen later wijst ASMI het bod af. 12: De G8-top staat in het teken van de aanhoudende stijging van de olieprijs en de stuwende werking daarvan op de inflatie in Europa en de VS. 18: DNB voorspelt een flinke stijging van de inflatie naar 2,6 procent in 2008 en 3,4 procent in 2009. Royal Bank of Scotland waarschuwt voor een wereldwijde crash op de aandelen- en kredietmarkten. 26: Fortis maakt ,,uitzonderlijke maatregelen'' bekend, waarmee ruim 8 miljard euro opgehaald moet worden. Dat geld is nodig om de bankverzekeraar financieel gezond te houden. 26: Olie kost voor het eerst meer dan 140 dollar per vat . 27: Het Amerikaanse consumentenvertrouwen bereikt het laagste niveau in 28 jaar door hoge brandstofprijzen, de huizencrisis en de zwakke arbeidsmarkt. 30: De inflatie in de eurozone bereikt een recordniveau van 4 procent op jaarbasis, vooral aangejaagd door de hoge olieprijs.

JULI

Stand AEX op 1 juli 2008: 425,93 punten, stand AEX op 31 juli 2008: 399,95 punten

2: Fortis verkoopt onder dwang van de Europese Commissie Nederlandse onderdelen van ABN Amro voor 709 miljoen euro aan Deutsche Bank. 3: In een poging de inflatie af te remmen verhoogt de ECB de rente in de eurozone met een kwart procentpunt tot 4,25 procent. 8: De AEX-index in Amsterdam zakt onder de psychologisch belangrijke grens van 400 punten. 11: Fortis-topman Jean-Paul Votron stapt op. De Belg struikelt over de onverwachte kapitaalinjectie van 8 miljard euro die de bank eind juni nodig bleek te hebben om de overname van ABN Amro te bekostigen. 11: De olieprijs stijgt naar een nieuwe recordhoogte van 147,27 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie. 13: Het Amerikaanse ministerie van FinanciŽn nationaliseert de noodlijdende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. 14: Ondanks de verslechterende omstandigheden boekt Philips een onverwacht hoog bedrijfsresultaat van 413 miljoen euro in het tweede kwartaal. 15: De euro bereikt een recordwaarde van 1,6038 dollar. 17: De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch is met een nettoverlies van 4,7 miljard dollar in het tweede kwartaal door afschrijvingen op risicovolle beleggingen een van de grootste slachtoffers van de kredietcrisis. 26: Het Amerikaanse Congres steunt een wetsontwerp ter ondersteuning van de huizenmarkt. Honderdduizenden Amerikanen zijn met hun hypotheken in de financiŽle problemen geraakt. 29: De leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bereiken geen akkoord over verdere liberalisering van de internationale handel.

AUGUSTUS

Stand AEX 1 augustus 2008: 399,95 punten, stand AEX 31 augustus 2008: 412,84 punten

1. De Amerikaanse autoproducent General Motors lijdt in het tweede kwartaal een recordverlies van 15,5 miljard dollar. 4. Fortis meldt een halfjaarwinst van 1,6 miljard euro. ,,Fortis is een gezond en sterk bedrijf'', aldus topman Herman Verwilst. 5. Air France-KLM ziet in het eerste kwartaal van gebroken boekjaar de winst met meer dan de helft dalen als gevolg van de hoge olieprijs. 7. De inflatie in Nederland komt uit op 3,2 procent. Voor het eerst sinds 2002 stijgt de geldontwaarding boven de 3 procent. 6. HEMA lijdt bijna 19 miljoen euro kwartaalverlies als gevolg van rentelasten. 8. Royal Bank of Scotland komt voor het eerst in veertig jaar in de rode cijfers. 12. BP sluit olie- en gaspijpleidingen op Georgisch grondgebied door het conflict GeorgiŽ-Rusland over Noord-OssetiŽ. 12 Het Amerikaanse begrotingstekort blijkt verdriedubbeld tot 102,77 miljard dollar ten opzichte van juli 2007. 13. De Britse werkloosheid stijgt naar het hoogste niveau sinds 1992. 14. De Nederlandse economie blijkt in het tweede kwartaal niet gegroeid te zijn ten opzichte van het kwartaal daarvoor, de Franse en Duitse economieŽn zijn gekrompen. 15. De Telegraaf maakt een megaverlies bekend en schrapt 425 van de 3600 banen. 18. Fortis houdt een informele vergadering met aandeelhouders en krijgt forse kritiek op de overname van ABN Amro. 29. Telefoongids krijgt groen licht voor de overname van Gouden Gids. 29. Alitalia vraagt faillissement aan. 31. Orkaan Gustav raast over Golf van Mexico, een spoor van vernieling achterlatend op de olieplatforms. 31. Duitse Commerzbank neemt Dresdner Bank over voor 9,8 miljard euro.

SEPTEMBER

Stand AEX op 1 september: 412,84 punten, stand AEX op 30 september 331,45 punten

7: De Amerikaanse overheid nationaliseert de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac om ze van een ondergang te redden. 11: Delta Lloyd schikt als eerste verzekeraar in woekerpolisaffaire. Het bedrijf betaalt 300 miljoen euro aan bijna 300.000 gedupeerde houders van beleggingsverzekeringen waaraan te hoge kosten zijn verbonden. 15: Zakenbank Lehman Brothers vraagt uitstel van betaling aan. Lehman kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen en de aandelenkoers is ingestort. Branchegenoot Merrill Lynch wordt overgenomen door Bank of America. 16: De Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken wereldwijd pompen vele miljarden euro's in geldmarkten om gebrek aan liquiditeit tegen te gaan. 17: De Federal Reserve verstrekt noodkrediet aan AIG van 85 miljard dollar om een faillissement van 's werelds grootste verzekeraar te voorkomen. In ruil krijgt de overheid een belang van 79,9 procent in AIG. 18: De Britse beurstoezichthouder FSA legt tijdelijk een verbod op short selling op. Ook de Verenigde Staten, Duitsland Frankrijk en Nederland leggen speculeren op koersverliezen in de ban. 19: De Amerikaanse regering presenteert een reddingsplan voor de financiŽle sector ter waarde van 700 miljard dollar. Het plan wordt opgesteld door de Amerikaanse minister van Financien Henry Paulson. 28: Fortis komt voor 11,2 miljard euro grotendeels in handen van de regeringen van Nederland, BelgiŽ en Luxemburg. De bank heeft zich verslikt in de overname van ABN Amro. Minister van Financien Wouter Bos zegt dat Nederland het gezonde deel van Fortis heeft overgenomen. 29: 'Black Monday'. De aandelenkoersen kelderen wereldwijd na afwijzing van het Amerikaanse reddingsplan in het Huis van Afgevaardigden. De AEX verliest 8,8 procent. In New York daalt de Dow-Jonesindex 7 procent ofwel 777 punten, dat is de scherpste puntendaling op een dag ooit. 30: Ierland geeft als eerste EU-land volledige garantie op spaartegoeden.

OKTOBER

Stand AEX 1 oktober 2008: 331,45 punten, stand AEX 31 oktober 2008: 267,69 punten

3: Fortis wordt ontmanteld en opgedeeld tussen de overheden van de Benelux. 6: BNP Paribas neemt de Belgische en Luxemburgse activiteiten van Fortis over. De Dow-Jonesindex zakt onder de 10.000 punten. 7: De Japanse Nikkei-index duikt onder de 10.000 punten. De effectenbeurs in Moskou houdt de deuren dicht. De EU-ministers spreken af dat elk land 50.000 euro spaargeld garandeert. Nederland verhoogt de garantie tot 100.000 euro. IJsland verkeert in een zware crisis; de op een na grootste bank wordt onder curatele gesteld en de IJslandse kroon wordt gekoppeld aan de euro. 8: De internetspaarbank Icesave laat weten zijn financiŽle verplichtingen niet meer na te kunnen komen. 9: De gemiddelde huizenprijs in Nederland is volgens de NVM in het derde kwartaal voor het eerst in achttien jaar gedaald. De ECB pompt een recordbedrag van 100 miljard dollar in de geldmarkten. Nederland trekt per direct 20 miljard euro uit om de financiŽle sector te steunen. Minister Wouter Bos van FinanciŽn garandeert dat alle Icesave-spaarders hun geld tot 100.000 euro terugkrijgen. 11: De G7 kondigen een actieplan aan voor de gemeenschappelijke aanpak van de financiŽle crisis. 13: De Nobelprijs voor de Economie gaat naar de Amerikaan Paul Krugman. 14: De overheid van de VS injecteert 250 miljard dollar in banken en ontvangt daarvoor aandelen. 15: Michael Enthoven, voormalig topman van zakenbank NIBC, wordt commissaris bij ABN Amro/Fortis. 16: De Amerikaanse banken Citigroup en Merrill Lynch melden miljardenverliezen. 17: Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie is het sterkst afgenomen sinds met metingen is begonnen in de jaren vijftig. ING zegt een half miljard euro verlies te lijden in het derde kwartaal als gevolg van de kredietcrisis. 19: ING krijgt een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse Staat. 20: Rabobank zegt geen kapitaalinjectie nodig te hebben, Aegon en SNS Reaal sluiten niet uit hulp te aanvaarden. Frankrijk pompt dik 10 miljard euro in zes banken. 22: De waarde van de euro zakt voor het eerst sinds februari 2007 onder de 1,30 dollar. Oud FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en oud DSM-topman Peter Elverding nemen namens de staat plaats in de raad van commissarissen van ING. 23: Financieel topman van ING John Hele stapt op. Pensioenfondsen maken bekend dat ze flink moeten interen op hun reserves door de kredietcrisis. 24: De Britse economie is in het derde kwartaal gekrompen. 28: Aegon krijgt een kapitaalinjectie van 3 miljard euro van de staat. Huizenprijzen in de VS zijn in augustus met 16,6 procent gedaald, de sterkste prijsdaling ooit. 29: Hongarije krijgt leningen ter waarde van ruim 25 miljard euro. De Amerikaanse Fed verlaagt de rente met 50 basispunten tot 1 procent. De VEB wil een onderzoek naar wanbeleid bij Fortis. 30: Shell overdondert de markt met een 71 procent hogere kwartaalwinst van 10,9 miljard dollar. 31: Kroes keurt het Nederlandse garantiefonds van 200 miljard euro goed.

NOVEMBER

Stand AEX op 1 november 2008: 267,69 punten, stand AEX op 30 november 2008: 252,55 punten

3: Premier Balkenende en minister Bos pleiten in de Britse zakenkrant Financial Times voor een strikter beloningsbeleid in het bankwezen. 4: Zakenblad Quote meldt dat de 500 rijksten van Nederland ook hard zijn geraakt door de kredietcrisis. Telegraaf Media Groep zet merendeel tijdschriften in de etalage. 5: Uitgever Wolters Kluwer geeft opnieuw aan dat omzetgroei tegenvalt. Het concern schrapt daarom tot eind 2011 meer dan negenhonderd banen. Premier Balkenende roept banken op weer geld aan elkaar te lenen. 6: Verzekeraar Aegon maakt een verlies van 329 miljoen euro bekend over het derde kwartaal. De ECB verlaagt de rente met 0,5 procentpunt tot 3,25 procent. Minister Bos benoemt Karla Peijs en Arthur Docters van Leeuwen tot overheidscommissarissen bij Aegon. 7: Ford en General Motors maken miljardenverliezen bekend over het derde kwartaal. GM laat zelfs weten dat het geld bijna op is. 9: China maakt bekend bijna 500 miljard euro te investeren in de economie. 10: Pensioenfondsen krijgen van De Nederlandsche Bank meer tijd om herstelplannen voor hun gedaalde vermogen te presenteren. 11: Biotechnologiebedrijf Crucell meldt zijn eerste winst in zijn vijftienjarige bestaan. 12: ING meldt een verlies van 478 miljoen euro over het derde kwartaal. 13: Bankverzekeraar SNS Reaal krijgt in navolging van ING en Aegon een kapitaalinjectie van de overheid. Het gaat om 750 miljoen euro. 14: De eurozone is in het derde kwartaal voor het eerst in een recessie beland. Nederland ontspringt nog de dans, de economie is echter niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. 15: De G20, de groep van twintig grote economieŽn, belooft het toezicht op het financiŽle stelsel te zullen verbeteren. 17: De top van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ziet dit jaar af van bonussen. Topman Lloyd Blankfein ontving in 2007 nog 68 miljoen dollar aan bonussen. 19: Het autoleasebedrijf LeasePlan doet als eerste financiŽle instelling een beroep op de regeling van minister Bos voor de garantie van bedrijfskredieten. 21: ABN Amro en Fortis Bank worden samengevoegd. Minister Bos wil de verzekeringsactiviteiten van Fortis Nederland verkopen. Oud-minister Gerrit Zalm gaat de nieuwe nationale bank leiden. 22: Philips schrapt 1600 banen bij zijn divisie Healthcare, die kampt met tegenvallende resultaten. 24: Het Amerikaanse concern Citigroup wankelt. De overheid schiet daarom te hulp met 20 miljard dollar. De AEX-index beleeft een van zijn sterkste stijgingen (ruim 10 procent). 25: Het vertrouwen van Nederlandse producenten in de economie daalt naar het laagste niveau sinds juni 2003. De OESO meldt dat veel ontwikkelde landen op de rand van de scherpste recessie sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw staan. De Amerikaanse economie blijkt in het derde kwartaal met 0,5 procent te zijn gekrompen. 26: De gehele top van het Nederlandse bankwezen verschijnt in de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de Europese economie met 200 miljard euro stimuleren. 28: Zakenbank NIBC doet in navolging van LeasePlan een beroep op staatsgarantie bij de plaatsing van een obligatie. 29: Het oliekartel OPEC neemt nog geen besluit over verdere verlaging van de productie. Het besluit is doorgeschoven naar half december.

DECEMBER

Stand AEX op 1 december 2008: 252,55 punten

1: Nederlandse aandeelhouders van Fortis leggen het bestuur tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering het vuur aan de schenen. Ze keuren drie van de vijf voorgedragen nieuwe bestuurders goed. 2: Op een zeer rumoerige aandeelhoudersvergadering in Brussel vegen de Belgische aandeelhouders het voorstel voor een nieuw Fortis-bestuur definitief van tafel. Het oude bestuur blijft aan. 4: Elektronicaconcern Philips geeft een winstwaarschuwing. Het bedrijf verkoopt veel minder consumentenelektronica door de wereldwijde economische teruggang. Centrale banken grijpen wereldwijd agressief naar het rentewapen om de afzwakkende economie te stimuleren en de financiŽle crisis te bestrijden. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente met een recordstap van 0,75 procentpunt tot 2,5 procent. 8: Het Centraal Planbureau voorspelt dat de Nederlandse economie in 2009 met 0,75 procent zal krimpen, om weer in 2010 met 1 procent te groeien. Directeur Coen Teulings spreekt van een ,,heftige recessie''. 11: Transportbedrijf Vos, een van Europa's grootste transporteurs, gaat 145 Nederlandse werknemers ontslaan. Het bedrijf heeft financiŽle problemen als gevolg van de economische neergang.

Zoeken

Overige nieuwsitems