• U bevindt zich hier :
  • Home >

Jaaroverzicht binnenland 2008

JANUARI

1: De jaarwisseling verloopt op veel plaatsen onrustig. De politie pakt honderden mensen op voor onder meer vernieling, mishandeling en brandstichting. Op sommige plaatsen wordt met vuurwerk naar hulpdiensten gegooid. 4: Yab Yum moet toch dicht wegens vermeende criminele activiteiten. De Amsterdamse seksclub had het besluit van de gemeente om de club te sluiten aangevochten, maar de rechter vindt de vermoedens van criminaliteit voldoende aannemelijk. 7: De Staten van de Nederlandse Antillen ontzeggen de Nederlandse politicus Hero Brinkman van de PVV de toegang tot het gebouw van de Staten. Hij had de Antillen en Aruba eerder een ,,corrupt boevennest'' genoemd en weigert excuses aan te bieden. 8: De invoering van de ov-chipkaart staat weer ter discussie na het hacken van de ingebouwde chip. Het bedrijf Trans Link Systems blijft erbij dat de chipkaart veilig is, maar er komt wel een TNO-onderzoek. 8: Onderzoek naar aanleiding van foutief gebruik van een prikpen in de Van Mesdagkliniek in Groningen heeft vijf besmettingen aangetoond bij patiŽnten. Het gaat om besmettingen met hepatitis B en hepatitis C. 9: De vakbonden verscherpen hun acties voor een betere politie-cao. Een estafette van stakingen bij de regiopolitie begint in Zeeland. Het is de eerste werkonderbreking die de Nederlandse Politiebond organiseert voor een betere cao. 13: In Afghanistan komen twee Nederlandse militairen om het leven. Het zijn de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema. De twee worden gedood door eigen vuur. 17: Het kabinet krijgt het niet op tijd voor elkaar om dit jaar de schoolboeken voor het voortgezet onderwijs gratis aan te bieden. Ouders kunnen de kosten bij de overheid declareren. 23: Rob van Gijzel wint het burgemeestersreferendum in Eindhoven. Te weinig kiezers komen opdagen waardoor de uitslag ongeldig is. Toch draagt de gemeenteraad Van Gijzel voor als burgemeester. 23: Bij een Nederlands onderzoek naar de werking van probiotica voor het remmen van alvleesklierontsteking zijn 24 patiŽnten overleden tussen 2004 en 2007. Dat maakt het Universitair Medisch Centrum bekend. 23: Het gerechtshof in Den Haag spreekt in hoger beroep zeven vermeende leden van de Hofstadgroep vrij van het vormen van een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie. 24: Militairen bouwen een volwaardige intensivecareunit bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede. De noodvoorziening is nodig omdat op de bestaande afdeling bij twee patiŽnten de resistente ziekenhuisbacterie Acinetobacter Baumanni is aangetroffen. 24: De gemeenteraad van Den Haag draagt oud-minister Jozias van Aartsen voor als nieuwe burgemeester van de stad. De VVD'er volgt Wim Deetman op.

FEBRUARI

1: Ongeveer 27.500 asielzoekers mogen op grond van de pardonregeling in Nederland blijven. Circa vijfduizend ex-asielzoekers moeten Nederland verlaten. Ongeveer 1600 van hen kunnen voorlopig niet worden uitgezet. 3: Joran van der Sloot vertelt in opnames die misdaadverslaggever Peter R. de Vries met een geheime camera heeft gemaakt dat hij de 18-jarige Natalee Holloway in mei 2005 voor de kust van Aruba in zee heeft laten dumpen. De Vries vertoont de beelden in zijn uitzending. Het programma trekt ruim 7 miljoen kijkers. 6: De beveiliging van Schiphol is weer in opspraak. Een medewerker van het SBS 6-programma Undercover kon een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig stoppen en drugs langs de douane krijgen. 13: De overheid heeft het zeker stellen van deugdelijk onderwijs de laatste twintig jaar ernstig verwaarloosd. Dat staat in het rapport van de parlementaire commissie die de vernieuwingen in het onderwijs heeft onderzocht. 18: Op de dag dat nieuwe tunnels van de A73-Zuid tussen Venlo en Roermond in gebruik worden genomen, gaat het meteen mis. Door een technische storing is de tunnel in Swalmen uren afgesloten. Een te hoge vrachtwagen zorgt voor problemen in de tunnel in Roermond. 26: Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelt de 23-jarige verdachte van de moord op Jesse Dingemans op een school in Hoogerheide tot levenslange gevangenisstraf. 27: Ruim 700.000 belastingaangiftes zijn door een fout in het computersysteem onbruikbaar geworden. Wie aangifte heeft gedaan, wordt per brief verzocht dat opnieuw te doen.

MAART

1: De storm die over Europa raast, treft ook Nederland. In het hele land worden bomen ontworteld en dakpannen van huizen geblazen. 5: Postbedrijf TNT en bankconcern ING kondigen aan 250 postkantoren te sluiten. Daardoor gaan 1850 banen verloren. 6: De rechtbank in Assen veroordeelt de man die de 12-jarige Suzanne Wisman heeft verkracht en vermoord, tot dertig jaar cel en tbs. De man uit Nieuw-Buinen is de eerste die op basis van nieuwe wetgeving zo'n lange celstraf krijgt opgelegd. 18: De Deventer moordzaak wordt niet heropend. Volgens de Hoge Raad bestaat er geen ernstig vermoeden dat Ernest Louwes onterecht is veroordeeld voor de moord in 1999 op de weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer. 25: Winterweer zorgt voor een chaos in het verkeer. Met 888 kilometer file is de ochtendspits de op een na drukste spits ooit in Nederland. 27: Geert Wilders zet zijn anti-koranfilm Fitna op internet. Het kabinet betreurt dat de film is uitgebracht, maar is blij met de eerste evenwichtige reacties uit de Nederlandse moslimwereld. 31: Geert Wilders kondigt aan de film Fitna op drie punten te wijzigen om juridische procedures te voorkomen.

APRIL

2: De tot levenslang veroordeelde Lucia de B. komt tijdelijk vrij in afwachting van de vordering tot herziening van haar zaak. Ze kreeg in juli 2006 levenslang voor zeven moorden op ziekenhuispatiŽnten in Den Haag. 3: Rita Verdonk presenteert haar politieke beweging Trots op Nederland. Zij gaat zich naar eigen zeggen inzetten voor het behoud van het Nederlandse karakter. 14: Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer vraagt zich af of het nog gaat lukken de ov-chipkaart per 1 januari 2009 in te voeren. Aanleiding zijn onderzoeken van de Royal Holloway University of London en de Radboud Universiteit in Nijmegen die aantonen dat de chip niet veilig is. 16: Jacques Tichelaar stopt als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Hij keert wel terug als gewoon Kamerlid.18: De Nederlandse militairen Dennis van Uhm en Mark Schouwink worden gedood door een aanslag met een bermbom in Uruzgan. Dennis is de zoon van Peter van Uhm, die een dag eerder aantrad als commandant der strijdkrachten. 22: De PvdA-fractie kiest MariŽtte Hamer als nieuwe voorzitter. Zij volgt Jacques Tichelaar op.

MEI

9: Een brand bij een scheepswerf in De Punt (Drenthe) loopt uit op een drama. Drie brandweermannen komen om het leven. 11: Doordat het kwik in De Bilt bijna de 26 graden bereikt, is het volgens het KNMI de warmste Pinksteren sinds 23 jaar. In 1985 werd het met Pinksteren 28,5 graad. 13: Een felle brand verwoest het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft. Een deel van het complex stort in. Niemand raakt gewond. 15: De cartoonist die publiceert onder het pseudoniem Gregorius Nekschot is aangehouden. Het Openbaar Ministerie meent dat hij zich in acht cartoons schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en mogelijk het aanzetten tot haat of geweld. 20: De politie pakt een 33-jarige man uit Delft op voor de moord in 1994 op Christel Ambrosius. Hij is de nieuwe verdachte in de zogeheten Puttense moordzaak. De arrestatie is gebaseerd op een DNA-match. 27: De politiebonden en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken ondertekenen de nieuwe cao voor de politie. Het overleg over de cao leidde eerder dit jaar tot stakingen onder agenten.

JUNI

16: Een 41-jarige eigenaar van een cafť-restaurant houdt op het stadhuis van Almelo een wethouder en vier ambtenaren ruim vijf uur lang gegijzeld. De man ligt met de gemeente overhoop over een vergunning. 17: Jan Marijnissen kondigt aan af te treden als fractievoorzitter en politiek leider van de SP. Wegens aanhoudende rugklachten wil hij het rustiger aan gaan doen. Marijnissen blijft wel Kamerlid. 19: Na weken actievoeren door buschauffeurs rijden de streekbussen weer de hele dag. De vakbonden riepen de chauffeurs op weer aan het werk te gaan, nadat de werkgevers het eerder gesloten cao-akkoord als definitief erkenden. 20: Agnes Kant wordt de nieuwe fractievoorzitter van de SP. De fractie kiest haar unaniem. Zij is de enige kandidaat. 25: De piraten die het Nederlandse schip Amiya Scan op 25 mei kaapten voor de kust van SomaliŽ, laten het schip weer gaan. De negen bemanningsleden zijn ongedeerd. 30: De film Fitna van Geert Wilders bevat geen strafbare feiten. Ook uitspraken die Wilders in de media en op internet deed over de islam en de koran, zijn volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar.

JULI

6: Het rookverbod in de horeca leidt in het eerste weekeinde niet tot onrust en onveiligheid in het uitgaansleven. Ook deelt de Voedsel en Waren Autoriteit nog geen boetes uit. 8: De Eerste Kamer stemt in met de goedkeuringswet voor het Verdrag van Lissabon. Daarmee bekrachtigt Nederland officieel het hervormingsverdrag van de EU, de opvolger van de Europese grondwet. 9: Door een schietpartij in Amstelveen komt een 28-jarige hoofdagente om het leven. De politie arresteert de vermoedelijke dader kort na het incident. 11: Een Nederlandse vrouw die in Uganda is besmet met het zeldzame, zeer besmettelijke, marburgvirus, overlijdt in het Leids Universitair Medisch Centrum. Alle mensen met wie zij contact heeft gehad, staan onder controle. 24: Een huisarts uit Almere en zijn twee dochters en zoon komen tijdens een klimexpeditie op de Mont Dolent in de Alpen om het leven. De moeder (50) is getuige van het ongeval. 30: De Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic wordt overgedragen aan het JoegoslaviŽ-Tribunaal. De vermeende oorlogsmisdadiger arriveert in de vroege ochtend in Scheveningen.

AUGUSTUS

3: De Utrechtse klimmer Wilco van Rooijen die na een klimongeluk werd vermist op de Pakistaanse berg K2 is terecht. Zeker tien andere klimmers komen om het leven. 14: Wijnand Duyvendak stapt op als Tweede Kamerlid van GroenLinks. Hij doet dit na een stroom van negatieve publiciteit over zijn verleden als actievoerder. 20: De politie pakt een verdachte op voor het graven van valkuilen met metalen pinnen in de Heldense bossen. In maart, april en juni werden dergelijke vallen in bospaadjes aangetroffen. Twee weken later arresteert de politie een tweede verdachte. 26: Minister Jacqueline Cramer distantieert zich van ondersteuning van het actieblad 'Bluf!', dat in 1986 dreigde te worden vervolgd voor het publiceren van gestolen stukken van het ministerie van Economische Zaken. Haar naam stond in een steunadvertentie voor Bluf! in de Volkskrant in 1986. 28: Oud-minister Eveline Herfkens hoeft de 200.000 euro die zij onterecht ontving voor de huur van een appartement in New York niet terug te betalen. Minister Maxime Verhagen concludeert dat ze tegenover zijn ministerie niet verwijtbaar heeft gehandeld en dat er geen basis is voor terugvordering van de vergoedingen.

SEPTEMBER

3: Ambulancepersoneel in Amsterdam legt na het zoveelste geweldsdelict vier uur lang het werk neer. Na een steekpartij in Amsterdam-West bedreigden omstanders ambulancepersoneel dat het slachtoffer hielp. 7: In de Afghaanse provincie Uruzgan komt de 21-jarige soldaat eerste klas Jos ten Brinke om het leven door een bermbom. Vijf andere Nederlanders raken gewond. 10: Opnieuw worden panden ontruimd aan de Vijzelgracht in Amsterdam wegens een verzakking. Die ontstond door een lek in een damwand die is geslagen voor de aanleg van de metro. In juni verzakten al vier andere panden. 13: NRC Handelsblad publiceert op drie pagina's details uit de miljoenennota en via de site van de krant is de hele rijksbegroting te lezen. Die is een dag eerder onder strikt embargo uitgedeeld aan de media, maar daarvoor heeft NRC Handelsblad niet getekend. 16: Nederland gaat een onzeker jaar tegemoet. De internationale economische onrust gaat niet aan Nederland voorbij, maar het kabinet is ervan overtuigd dat ons land het goed doet. Dat blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen. 17: De Inspectie voor de Gezondheidszorg legt de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad een operatieverbod op. De lucht in de operatiekamers is niet steriel genoeg, waardoor gevaar op infecties bestaat. 21: De 24-jarige Nederlandse Marlies van der Kouwe wordt vermist op Bonaire. Ze zou 's nachts op een scooter door een onbekende zijn meegenomen. 22: Vijf consumentenorganisaties stappen uit het overleg met het ministerie van Verkeer over de ov-chipkaart. Ze denken dat de ov-chipkaart alleen maar nadelen heeft en vinden verder praten zinloos.

OKTOBER

2: Samir A. wordt in hoger beroep tot negen jaar cel veroordeeld. Hij is schuldig aan deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van aanslagen op politici. 7: De zaak van verpleegkundige Lucia de B. wordt heropend, oordeelt de Hoge Raad. Aanvullend onderzoek heeft de bewezenverklaring van alle verdenkingen van (poging tot) moord op losse schroeven gezet.10: Ziekenhuizen gaan nonchalant om met het voorkomen van infecties in de operatiekamers. Ook ontbreekt het vaak aan goed overleg over de patiŽnt en een goede overdracht rond de operatie. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg na onderzoek.16: De gemeenteraad van Rotterdam draagt staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken voor als burgemeester. De PvdA'er wordt de eerste Marokkaanse burgemeester in Nederland. 17: De politie vindt op Bonaire het stoffelijk overschot van de 24-jarige Marlies van der Kouwe. De Nederlandse apothekersassistente verdween vier weken eerder na het uitgaan. 22: Ryan P. bekent dat hij Marlies van der Kouwe op Bonaire heeft gewurgd. Hij zou haar tas hebben willen stelen. Toen hij met het slachtoffer in een worsteling belandde, wurgde hij haar. 24: Staatssecretaris Jan Kees de Jager van FinanciŽn verlaagt de successierechten. Het maximale tarief voor belasting op erfenissen gaat voor naaste verwanten omlaag van 27 naar 20 procent. De maatregel gaat de schatkist 235 miljoen per jaar kosten. 31: Rotterdam heeft definitief toestemming van staatssecretaris Huizinga van Verkeer om als eerste de strippenkaart in de metro af te schaffen. De ov-chipkaart is vanaf 29 januari 2009 het enige geldige vervoersbewijs in de metro.

NOVEMBER

3: Het parlement ontvangt de Gezinsnota van minister Andrť Rouvoet voor Jeugd en Gezin koeltjes. In de nota staat onder meer dat het ouderschapsverlof wordt losgekoppeld van de levensloopregeling en wordt verruimd. Bekeken moet worden hoe werk en zorg voor de kinderen beter te combineren zijn. 12: Vliegbasis Soesterberg is niet langer een militaire basis. Met een zogenoemde fly-by van helikopters, een Fokker 50, een C-130 Hercules, PC-7 lesvliegtuigen en F-16's neemt de luchtmacht afscheid van Soesterberg. 12: De straffen voor mensenhandel gaan omhoog. De Tweede Kamer steunt minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om de gevangenisstraf te verhogen van zes naar acht jaar. 12: De straffen in de Groningse hiv-zaak vallen fors lager uit dan het Openbaar Ministerie eist. De twee hoofdverdachten, Peter M. en Hans J., krijgen respectievelijk negen en vijf jaar cel. Justitie gaat hiertegen in beroep. 13: PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie treedt af nadat de partijleiding van de PvdA het vertrouwen in haar heeft opgezegd. De Amsterdamse advocaat Eberhard van der Laan volgt haar op. 18: Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil roken in de horeca harder aanpakken. Tegen hardnekkige overtreders van het rookverbod zal het Openbaar Ministerie een lik-op-stukbeleid gaan voeren. Roken wordt voortaan gezien als economisch delict. Als een cafť het toestaat, is er sprake van concurrentievervalsing. 19: Ongeveer 13.000 leraren in het voortgezet onderwijs staken voor vermindering van de werkdruk. Vakbonden en werkgevers in het voortgezet onderwijs konden daarover na maandenlange onderhandelingen niet tot afspraken komen. 22: De eerste 'echte' sneeuw van het jaar zorgt voor sneeuwpret maar veroorzaakt ook veel hinder. Gladheid op de wegen als gevolg van hagel- en sneeuwbuien en rukwinden leidt tot een aantal ongevallen waardoor zeker negen mensen om het leven komen. Ook het vliegverkeer ondervindt veel overlast. 25: Het gerechtshof in Arnhem besluit dat baby Donna in Nederland blijft. De zaak was aangespannen door de biologische vader van Donna. Hij krijgt wel een omgangsregeling met het kind.

DECEMBER

1: Het 'paddoverbod' gaat in. De handhaving leidt tot grote onduidelijkheid. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zegt daardoor nog niet over te willen gaan tot handhaving. 1: De rechtbank in Groningen veroordeelt de 20-jarige Johnny B. tot twee jaar celstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor brandstichting in 't Zandt. B. heeft de inwoners van het Groningse dorp in de laatste maanden van vorig jaar geteisterd met brandstichtingen. 05: Premier Jan Peter Balkenende zegt dat de kans groot is dat we afstevenen op een recessie. De minister-president maakt zich zorgen over de ,,doorloopeffecten'' van een tegenvallend 2009 naar het jaar 2010.

8 Klokkenluider Ad Bos claimt 10,5 miljoen euro schadevergoeding van de Staat, nadat de strafzaak tegen hem bij het gerechtshof in Den Haag in niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie eindigde. Bos werd in het kader van de bouwfraudezaak verdacht van omkoping.

11 De P.C. Hooft-prijs 2009 gaat naar de dichter Hans Verhagen, die ook actief is als journalist, filmer en schilder. Hij debuteerde op z'n 24ste als dichter in 1963 bij Nijgh & Van Ditmar met Rozen & Motoren. Daarna volgden Sterren Cirkels Bellen en Duizenden Zonsondergangen.

Zoeken

Overige nieuwsitems