• U bevindt zich hier :
  • Home >

Werkloosheid loopt op, koopkracht stijgt

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat Nederland volgend jaar in een recessie belandt met een economie die 0,75 procent krimpt. De werkloosheid gaat de komende twee jaar flink stijgen. Toch neemt de koopkracht voor de meeste mensen toe, zo blijkt uit CPB-ramingen van maandag.

Voor CDA-fractieleider Pieter van Geel was dat maandag reden om te pleiten voor loonmatiging. PvdA-minister Wouter Bos van Financin houdt die boot af. Hij wijst erop dat het CPB stelt dat de lagere inflatie een drukkend effect heeft op de loonontwikkeling, net als de slechtere situatie op de arbeidsmarkt.

De rekenmeesters van het kabinet verwachten dat de loonstijging in de cao's volgend jaar zal uitkomen op 3 procent, maar in 2010 op 1,5 procent.

Lagere energie- en grondstofprijzen dan verwacht drukken de inflatie. Het CPB rekent op een stijging van de koopkracht van 1,75 procent en dat is meer dan op Prinsjesdag werd aangenomen.

Directeur Coen Teulings van het CPB sprak over een ,,heftige recessie''. Toch pleit hij niet voor een aanpassing van het begrotingsbeleid.

Het begrotingsoverschot van 1,3 procent dit jaar zal omslaan naar een tekort van 1,2 procent volgend jaar en 2,4 procent in 2010. De regeringspartijen willen net als Teulings dit tekort voor lief nemen en zien geen reden om de begroting 'open te breken.' VVD-leider Mark Rutte pleit daarentegen voor bezuinigingen en lagere belastingen om de economie een oppepper te geven.

SP-leider Agnes Kant wil dat het kabinet de regeling voor werktijdverkorting verruimt, zodat meer mensen er voor in aanmerking komen. Ook zou het kabinet investeringen in sociale woningbouw en het spoor naar voren moeten halen.

Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) denkt dat nu bezuinigen de problemen alleen maar erger zou maken. Hij wijst op het aantal werklozen dat volgens het CPB met 200.000 mensen zal groeien in de komende twee jaar, tot 6,5 procent van de beroepsbevolking.

De prognose van het CPB is omgeven met grote onzekerheden. De rekenmeesters konden dit keer niet afgaan op langdurige trends in onze economie in de afgelopen tijd. Sinds Prinsjesdag is het beeld door het vallen van de grote Amerikaanse bank Lehman Brothers en de daarop volgende wereldwijde kredietcrisis volledig veranderd. Zo heeft het CPB nog geen duidelijk beeld hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen en of de banken daadwerkelijk de kredietkraan dichtdraaien, zoals wordt beweerd.

Teulings houdt er rekening mee dat het beeld slechter kan worden. Het CPB heeft een tweede, somberder prognose opgesteld, waarin de krimp volgend jaar 2 procent zal zijn en het langer duurt voor de economie weer gaat groeien.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland maken zich vooral ernstige zorgen over exporterende bedrijven, als gevolg van het inzakken van de wereldhandel. Het 'voor Nederland relevante deel van de wereldhandel' gaat dalen en dat is sinds 1975 niet meer voorgekomen.

De FNV wil dat het kabinet met een 'offensief beleid' komt voor mensen die hun baan kwijt dreigen te raken. Bos wees erop dat het aantal vacatures nog steeds hoog is, ondanks de stijgende werkloosheid.

Zoeken

Overige nieuwsitems