• U bevindt zich hier :
  • Home >

Bos: Balkenende moet niet beginnen over renteaftrek

AMSTERDAM (ANP) - Premier Jan Peter Balkenende maakt huizenbezitters onnodig ongerust door in deze economisch onzekere tijden te zinspelen op n vast percentage voor de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft PvdA-leider en minister van Financin Wouter Bos zondag gezegd in De Telegraaf.

,,Momenteel hebben huizenbezitters behoefte aan rust en zekerheid. Die woningmarkt is kwetsbaar. Dan moet je niet beginnen over de hypotheekrenteaftrek. Zelfs ik doe dat niet'', zegt Bos in de zondageditie van de krant.

,,Iedereen weet van mij dat ik vind dat we op de lange termijn naar een ander systeem van hypotheekaftrek moeten, maar dit is geen handig moment om die discussie te beginnen'', zegt Bos in het interview.

Bij de laatste verkiezingen wilde de PvdA als eerste stap de maximale aftrek van de rente op nieuwe hypotheken verlagen van 52 naar 42 procent. Het CDA was fel tegenstander en heeft tijdens de coalitiebesprekingen bedongen dat er deze kabinetsperiode zelfs geen onderzoek naar de aftrek wordt gedaan.

Een week geleden noemde premier en CDA-leider Balkenende de invoering van n belastingtarief van bijvoorbeeld 37 procent echter ,,buitengewoon interessant''. Door de invoering van een belastingtarief krijgen mensen ook maar n vast percentage terug van de rente die zij over hun hypotheek betalen. Balkenende benadrukte wel dat het plan nadere uitwerking vergt.

Eerder deze week noemde Bos het nog ,,goed nieuws'' dat het CDA nadenkt over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De PvdA-leider stelt nu dat dat niet geldt voor de timing van Balkenende. ,,Wij zijn natuurlijk ook bezig met het belastingstelsel en de woningmarkt. Maar dat komt tegen de tijd van het verkiezingsprogramma wel'', aldus Bos.

De fractie van het CDA in de Tweede Kamer ,,vindt de reactie van Bos niet op zijn plaats'', zegt Kamerlid Pieter Omtzigt van de partij. Volgens hem betekenen de plannen voor n belastingtarief een belastingverlaging en dat is Bos ,,kennelijk niet duidelijk geworden'', aldus Omtzigt.

Zoeken

Overige nieuwsitems