• U bevindt zich hier :
  • Home >

Successie- en schenkingsrecht fors omlaag

Successie- en schenkingsrecht fors omlaag

Het successie- en schenkingsrecht, de belastingheffing op erven en schenken, gaat flink omlaag en de vrijstellingen voor partners en kinderen gaan verder omhoog. Ter financiering van deze versoepeling worden constructies om de wet te ontduiken aangepakt. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris De Jager van Financin mee ingestemd. De thans bestaande tarieven, verdeeld over zeven klassen, worden teruggebracht naar twee klassen en twee tarieven. Daarnaast worden de drie groepen van verkrijgenden teruggebracht naar twee groepen.

Het tarief voor partners en kinderen, dat nu trapsgewijs oploopt van 5% tot 27%, gaat omlaag naar 10% voor de eerste 125.000,-- en 20% over het meerdere. Voor andere verkrijgers geldt een tarief van

30% over de eerste 125.000,-- en 40% over het meerdere. De vrijstelling voor partners gaat omhoog van

523.667,-- (2008) naar 600.000,-- en voor kinderen van 10.500,-- naar 19.000,-- . Voor andere verkrijgers gaat een vrijstelling van 2.000,-- gelden.

Ons commentaar

De Successiewet is een van de meest omstreden wetten. Het is daarom niet verwonderlijk dat er stevig in is gesneden. De voorgestelde wijzigingen brengen veel vereenvoudiging en de aanpassing van de tarieven is goed nieuws.

Zoeken

Overige nieuwsitems