• U bevindt zich hier :
  • Home >

Tijdelijk WW bij omzetterugval van 30 procent

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven die te maken hebben met een omzetterugval van tenminste 30 procent door de kredietcrisis, kunnen bij minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) aankloppen voor steun uit de WW-fondsen. Al naar gelang de grootte van de teruggelopen productie kan een deel van het personeel tijdelijk een WW-uitkering krijgen. Deze periode kan maximaal een half jaar duren.

De CDA-bewindsman heeft maandag bekendgemaakt op deze manier de regeling voor de werktijdverkorting open te stellen. Hij wil voorkomen dat bedrijven nu door een plotselinge ingezakte omzet ,,overhaaste beslissingen'' nemen en werknemers ontslaan, terwijl straks de vraag weer aantrekt en het personeel weer hard nodig is.

Eerder werd al bekend dat het kabinet 200 miljoen euro wil uittrekken voor de maatregel. Dat is genoeg om 20.000 werknemers in voltijdsbanen volledig een tijdelijk uitkering te geven, maar bedrijven kunnen ook besluiten mensen in deeltijd te laten werken met behulp van de WW.

Tot 1 januari volgend jaar kunnen bedrijven een verzoek bij de minister indienen, tenzij de 200 miljoen euro al eerder is opgesoupeerd. Tot nu toe hebben ongeveer vijftig bedrijven bij Donner een verzoek voor werktijdverkorting ingediend. Volgens hem is nog onduidelijk of zij voldoen aan de criteria.

De twee maanden voorafgaand aan de aanvraag moet er sprake zijn van een gemiddelde omzetterugval van minimaal 30 procent. Dat is strenger dan de norm van 20 procent die normaal geldt bij werktijdverkorting. Ook vraagt Donner bij de aanvragen een inspanningsverplichting van werkgevers om hun (tijdelijk) overtollige personeel in de tussentijd te scholen en detacheren naar ander werk.

Volgens de minister is aanscherping nodig wegens de bijzondere omstandigheden op de arbeidsmarkt. Hij wees op de vele vacatures die er nu zijn. Zo zijn nu vooral industriële en metaaltechnische bedrijven - zoals Corus en DSM - geďnteresseerd in de regeling, terwijl in deze sector veel werkgevers klagen over een tekort aan vakmensen.

Om bedrijven die personeel kwijt moeten en de werkgevers die juist werknemers zoeken bij elkaar te brengen, kondigde Donner al eerder aan speciale mobiliteitscentra in te richten. Zodra in een regio meer dan 150 banen op de tocht staan, wil de bewindsman dat het Centra voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV in actie komen.

Zoeken

Overige nieuwsitems