• U bevindt zich hier :
  • Home >

Zalm moet ABN Amro en Fortis Bank tot geheel smeden

ABN Amro en Fortis Bank gaan verder als één internationaal georiënteerde bank. Oud-minister Gerrit Zalm krijgt de leiding, in elk geval tot het concern weer op eigen benen kan staan. Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën vrijdag bekendgemaakt.

Bos kaapt zijn voorganger Zalm weg bij DSB Bank om de samensmelting in goede banen te leiden. Zalm behoudt zijn salaris maar moet daar volgens Bos wel harder voor werken. Een bonus krijgt hij pas als hij de staatsbank met winst verkoopt. De verkoop zal zeker niet voor 2011 plaatsvinden, zei Bos. De Nederlandse regering nationaliseerde de twee banken eerder dit jaar nadat Fortis in ernstige problemen was geraakt.

Zalm beseft dat hem een ,,zware en uitdagende klus'' wacht. ,,Twee culturen moeten omgesmeed worden tot een cultuur'', zei de oud-bewindsman. Zalm begint op 1 maart bij ABN Amro/Fortis, maar is mogelijk eerder beschikbaar als DSB snel een geschikte opvolger vindt, zei zijn huidige baas Dirk Scheringa.

De verzekeringstak van Fortis gaat verder onder de naam ASR Verzekeringen en wordt op termijn apart verkocht. Hetzelfde geldt voor Fortis Corporate Insurance, dat zich op zakelijke klanten richt. Bos acht het ,,niet nodig en niet verstandig om de banken en verzekeringsbedrijven te integreren''.

Fortis Bank toonde zich vrijdag tevreden over de plannen van minister Bos. Directievoorzitter Jan van Rutte zei dat daardoor ,,een ijzersterke combinatie'' ontstaat. ABN Amro, dat volgens Bos ,,het leidende merk'' zal zijn, liet in een verklaring weten blij te zijn met de keuze voor samenvoeging van de twee banken.

Door de samensmelting gaan niet meer banen verloren dan toch al het geval zou zijn door de gedeeltelijke overname van ABN Amro door Fortis, zo benadrukte Bos. Daarbij gaat het om een banenreductie van 7800 banen. De vakorganisaties FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond zijn dan ook opgelucht. Ook op de benoeming van Zalm reageerden de vakbonden instemmend.

De relatief onbekende Hessel Lindenbergh wordt voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro-Fortis. Lindenbergh kan bogen op ruime ervaring in de bankensector. Hij is onder meer bestuurslid geweest van bankverzekeraar ING en is momenteel president-commissaris bij NIBC.

Europees commissaris Neelie Kroes (concurrentie) plaatste wel een kanttekening bij de plannen van Bos. Zij liet weten dat de fusie alleen door kan gaan als het ministerie van Financiën zich houdt aan de voorwaarden die zij eerder heeft gesteld aan Fortis. Kroes zei Bos daarover al te hebben gesproken.

In politiek Den Haag is verdeeld gereageerd. Vooral de keuze voor Zalm riep gemengde reacties op. Zijn eigen VVD sprak van ,,een meesterzet''. Met name de linkse partijen waren een stuk kritischer. De SP noemde Zalm ,,een vertegenwoordiger van het marktfundamentalisme dat heeft geleid tot de crisis''. De Tweede Kamer debatteert volgende week over de kwestie.

Zoeken

Overige nieuwsitems