• U bevindt zich hier :
  • Home >

Ontknoping rondom Fortis en ABN nadert

Of Fortis Nederland en ABN Amro elkaar uiteindelijk het ja-woord geven, zal snel duidelijk worden. Als het aan de werknemers van Fortis ligt, komt de fusie er niet.

De eens zo fiere Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis nam vorig jaar delen van ABN Amro over. Tot een samensmelting van de twee banken is het vooralsnog niet gekomen. Fortis dreigde om te vallen door de kredietcrisis, waarna de Nederlandse en Belgische regeringen begin oktober de bankverzekeraar inlijfden.

De Nederlandse regering doet sindsdien zijn uiterste best de Nederlandse activiteiten van de twee banken met elkaar te fuseren. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank liet zich eerder ontvallen dat dit 'noodzakelijk' was.

Het ministerie van Financiën voert momenteel druk overleg met de besturen, ondernemingsraden en vakbonden van de twee financiële bedrijven. Voorzitter Tim op ten Noort van de ondernemingsraad van Fortis was woensdag op bezoek. Hij verwacht dat de beslissing een dezer dagen valt.

,,Het lijkt er op dat het ministerie een dezer dagen, maar toch zeker begin volgende week, een beslissing neemt'', aldus Op ten Noort woensdag. Hij voerde woensdagochtend overleg met topambtenaren van het ministerie om ,,zijn zorgen te uiten''.

De ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland ziet een fusie met ABN Amro in ieder geval niet meer zitten. ,,ABN Amro wil duidelijk niet. We zijn niet wanhopig. Er zijn genoeg alternatieven'', aldus Op ten Noort. Twee weken geleden was hij nog een groot voorstander van een integratie tot een sterke nationale bankverzekeraar met als naam Algemene Bank Nederland.

,,De leiding van ABN Amro is zo ontzettend arrogant. Dan heb ik het niet over de 25.000 medewerkers, maar die tweehonderd die het voor het zeggen hebben'', aldus Op ten Noort. ,,Zij bepalen niet wat goed voor ons is.'' Hij wil maar benadrukken dat Fortis vorig jaar ongeveer evenveel winst heeft gemaakt als ABN Amro. ,,En met veel minder mensen.'' Voorzitter René Hazebroek van de ondernemingsraad van ABN Amro geeft aan dat hij ,,geen oordeel wil geven'' over de uitspraken van Op ten Noort. De ondernemingsraad heeft geen officieel standpunt over de toekomst van de twee banken. Wel stelt Hazebroek dat werkgelegenheid het belangrijkste aandachtspunt is van de raad. Fortis en ABN Amro tellen samen in Nederland 35.000 werknemers.

Volgens het ministerie van Financiën valt deze maand in ieder geval een besluit. ,,We nemen alles wat wordt gezegd in de gesprekken zeer serieus'', aldus een woordvoerder woensdag. ,,We zijn bezig met het uitwerken van strategiën; wat zijn de mogelijkheden en de gevolgen voor de twee banken.''

Zoeken

Overige nieuwsitems