• U bevindt zich hier :
  • Home >

Dekkingsgraad ABP ver onder minimumniveau

HEERLEN (ANP) - De dekkingsgraad van het pensioenfonds ABP is in de eerste zes maanden van dit jaar gedaald tot 95 procent. Daarmee komt de dekkingsgraad, die aangeeft of het vermogen van het fonds groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen, ver onder het minimumniveau van 105 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde halfjaarcijfers van het pensioenfonds.

In de eerste maanden van dit jaar lag de dekkingsgraad nog rond de 100 procent. Volgens ABP is de daling van de dekkingsgraad het gevolg van de lage rente. Daardoor moet het pensioenfonds meer geld reserveren om de pensioenen te kunnen uitkeren.

ABP wist wel flink meer te verdienen met zijn beleggingen. De waarde op de bezittingen groeide in de eerste helft van het jaar van 208 miljard naar 218 miljard euro, een stijging van 4,6 procent. In de eerste zes maanden van 2009 was er nog sprake van een beleggingsgroei van 4,5 procent. Over heel vorig jaar was dat ruim 20 procent.

De pensioenverplichtingen stegen in de eerste zes maanden van dit jaar echter met 28 miljard tot 229 miljard euro. Vanwege de fors dalende dekkingsgraad besloot het bestuur van ABP begin juli een tijdelijke herstelopslag in te voeren op de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen. De premie gaat per 1 augustus met 1 procentpunt omhoog. De ABP-deelnemers betalen daardoor gemiddeld ongeveer 8 euro per maand meer. De tijdelijke herstelopslag werd ook geheven tussen 1 juli en 31 december afgelopen jaar.

Volgens een woordvoerder van ABP blijft het daar voorlopig bij. ,,Het bestuur bekijkt in november of december of er nog meer herstelmaatregelen nodig zijn. Tot die tijd zijn nieuwe premieverhogingen uitgesloten.'' ABP heeft 2,8 miljoen klanten en behoort tot de drie grootste pensioenfondsen ter wereld.

(c) ANP 2010 alle rechten voorbehouden

Zoeken

Overige nieuwsitems