• U bevindt zich hier :
  • Home >

Huwelijkse voorwaarden

Heb je bij het aangaan van het huwelijk gekozen voor huwelijkse voorwaarden, dan heeft dit vaak een aantal verplichtingen. Deze zijn vastgelegd in de akte van huwelijkse voorwaarden welke door de notaris is opgemaakt. Een van de meest voorkomende verplichting is het jaarlijks verdelen van inkomen en vermogen op basis van een zogenoemd verrekenbeding. Het verrekenbeding geeft aan hoe het inkomen en vermogen verdeeld moet worden. Door het jaarlijks bijhouden is duidelijk wat de ene partner verschuldigd is aan de andere partner. Vaak worden er wel huwelijkse voorwaarden opgesteld, maar het uitwerken hiervan wordt vergeten. Zolang het huwelijk stand houdt is er niets aan de hand. In de praktijk blijkt dat ca 33% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Als dan blijkt dat er niets is vastgelegd over de vermogenspositie kan dit grote gevolgen hebben bij de verdeling na echtscheiding. De verdeling kan dan heel anders uitpakken dan wat in de huwelijkse voorwaarden bedoeld is. Het niet vastleggen geeft de rechter zelfs de mogelijkheid om een uitspraak te doen alsof er sprake is van gemeenschap van goederen.

Bent u onder huwelijkse voorwaarden gehuwd en heeft u hieromtrent nooit iets vastgelegd, dan wordt het hoog tijd om hierin actie te ondernemen. Geerts Adviesgroep helpt u hierbij graag.

Huwelijkse voorwaarden opgesteld, hoe nu verder?

Met alleen het opstellen van een akte van huwelijkse voorwaarden bij de notaris bent u er nog niet. Vaak worden in de akte afspraken gemaakt om het inkomen jaarlijks te verrekenen. Deze verrekening geeft zicht op ieders vermogen op het einde van het jaar. Bij het uitwerken van de huwelijkse voorwaarden wil Geerts Adviesgroep u graag van dienst zijn.

Echtscheiding bij huwelijkse voorwaarden

In de praktijk blijkt dat ca 33% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Als dan blijkt dat er niets is vastgelegd over de vermogenspositie kan dit grote gevolgen hebben bij de verdeling na echtscheiding. De verdeling kan dan heel anders uitpakken dan wat in de huwelijkse voorwaarden bedoeld is. Het niet vastleggen geeft de rechter zelfs de mogelijkheid om een uitspraak te doen alsof er sprake is van gemeenschap van goederen.

Bent u onder huwelijkse voorwaarden gehuwd en heeft u hieromtrent nooit iets vastgelegd, dan wordt het hoog tijd om hierin actie te ondernemen. Geerts Adviesgroep helpt u hierbij graag.

Zoeken

Overige nieuwsitems