• U bevindt zich hier :
  • Home >

Gebruik handelaarskenteken

Het gebruik van het handelaarskentekenbewijs is beperkt tot:

  • voertuigen die tot uw bedrijfsvoorraad behoren;
  • voertuigen die voor herstel of bewerking bij u zijn gebracht;
  • voertuigen waarvoor (nog) geen kenteken is afgegeven (en fysiek tot uw (bedrijfs)voorraad behoren).

Het gebruik van het handelaarskenteken moet direct verband houden met de door uw bedrijf opgegeven bedrijfsactiviteiten. Dit betekent dat het handelaarskenteken bijvoorbeeld niet mag worden gebruikt voor uitleendoeleinden.Meenemen bij gebruik handelaarskentekenplaten

Als u met een handelaarskenteken rijdt, moet u altijd het originele handelaarskentekenbewijs bij u hebben, dus geen kopieën. Ook moeten de platen op de daarvoor bestemde plaats zijn bevestigd.

Toegestaan gebruik handelaarskentekenplaten

U mag de handelaarskentekenplaten alleen in Nederland gebruiken. Er zijn echter drie uitzonderingen waaraan wel beperkingen zijn verbonden:

België en Luxemburg
In België en Luxemburg mogen handelaarskentekens uitsluitend voor het afleveren of ophalen van een voertuig in het kader van koop en verkoop van het voertuig gebruikt worden. Het handelaarskenteken mag in die landen dus niet worden gebruikt voor een proefrit.

Duitsland
Sinds eind september 2007 is het gebruik van het Nederlandse handelaarskenteken ook toegestaan in Duitsland. Beide landen zijn het na intensief overleg eens geworden over de volgende voorwaarden:

Alleen bedrijfsauto’s mogen met een Nederlands handelaarskenteken in Duitsland rijden.

Deze bedrijfsauto’s mogen daar alleen rijden in direct verband met opbouw, ombouw of herstelwerkzaamheden die daarmee te maken hebben. Een schriftelijke bevestiging van de werkplaats moet bij het voertuig aanwezig zijn waarmee dit kan worden aangetoond.

In de bedrijfsauto moet naast de voertuigpapieren een geldig verzekeringsbewijs (de groene kaart) aanwezig zijn.

Alleen in Nederland mag u, in het kader van de bedrijfsvoering, handelaarskentekenplaten voeren op een voertuig dat zwaarder is dan 3.500 kg en geen Eurovignet heeft.Bewaren handelaarskentekenbewijs en kentekenplaten

Als u het handelaarkentekenbewijs niet gebruikt moet u het bewaren in een goed afsluitbare voorziening. Ook de handelaarskentekenplaten moeten na een rit van het voertuig verwijderd worden en deze moeten in een goed afsluitbare voorziening worden opgeborgen.

Zoeken

Overige nieuwsitems