• U bevindt zich hier :
  • Home >

Donner wil snel besluit AOW-leeftijd

DEN HAAG (ANP) - Het is volgens minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken 'wenselijk' als snel een knoop wordt doorgehakt over de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Dat zei de CDA-bewindsman donderdag.

De werkgevers, vakbonden en deskundige kroonleden van de Sociaal-Economische Raad (SER) buigen zich nog over de kabinetsplannen. Het kabinet heeft dit voorjaar besloten de SER tot 1 oktober de tijd te geven om met een advies te komen.

Donner wil niet op vooruit lopen op het SER-advies. Wel constateerde hij dat ,,andere processen meegezogen worden''. Daarmee doelde hij onder meer op het wetsvoorstel Flex-AOW van hem en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, waarmee mensen hun staatspensioen vrijwillig met maximaal vijf jaar kunnen uitstellen. Dat voorstel wordt door de Tweede Kamer vastgehouden in afwachting van het besluit over de AOW-leeftijd.

Het kabinet heeft dit voorjaar besloten dat de pensioenleeftijd omhoog moet om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen na de economische crisis en om de voorzieningen met de vergrijzing betaalbaar te houden. Sindsdien wordt er ,,uiteraard nagedacht wat er moet gebeuren als de SER er niet uitkomt'', stelde Donner.

De minister wees erop dat hij met Klijnsma in april al een notitie heeft gepresenteerd, waarin allerlei opties staan om de AOW-leeftijd te verhogen. Zo wordt al lange tijd gedacht aan een geleidelijke verhoging vanaf 2016 met een maand per jaar. Maar het is ook mogelijk om de pensioengerechtigde leeftijd eerst in een keer naar 66 jaar te verhogen, zoals regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie momenteel bespreken.

Donner benadrukte nog geen voorkeur te hebben. Wel wees hij erop dat het kabinet er vanuit gaat dat zowel in de AOW als bij aanvullende pensioenen de leeftijd omhoog gaat. Volgens hem zal een geleidelijke verhoging met een maand per jaar inderdaad enige hoofdbrekens opleveren, waarvoor het Actuarieel Genootschap & Actuarieel Instituut (AC&AI) al in maart waarschuwde.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

Zoeken

Overige nieuwsitems