• U bevindt zich hier :
  • Home >

Wijziging successiewet

Wijziging successiewet Op dit moment is de overheid druk bezig om de laatste puntjes op de I te zetten m.b.t. de wijzigigen van de successiewet.

De belangrijkste wijzigingen zijn de tarieven. Zoals de overheid ze publiceerd gaan ze naar beneden. Enige voorzichtigheid dient wel geboden te worden. Het top-tarief gaat inderdaad omlaag, maar de tarieven in de onderste schijven gaan omhoog. Doorgerekend komt dit erop neer dat indien een erfenis beneden de 117.000,00 bedraagt u dus meer gaan betalen dan in de huidige situatie.

Een andere opmerkelijke wijziging is dat de vrijstelling welke samenwoners zonder samenlevingscontract komt te vervallen. Nu is het zo dat indien u 5 jaar samenwoont u dezelfde vrijstelling geniet als gehuwden. Vanaf 1 januari 2010 is dit pas van toepassing indien u ook daadwerkelijk een samenlevingscontract heeft. Wij adviseren u daarom indien u nog geen samenlevingscontract heeft hierover contact op te nemen met een notaris.

Daarnaast wordt er een eind gemaakt aan alle constructies die in het verleden bedacht zijn om successie te omzielen. Hierbij moet u denken aan het ik-opa testament, verkoop onroerende zaak met uitgestelde regeling en dergelijke. Het kan dus goed zijn dat uw testament niet meer voldoet aan de huidige wettelijke bepalingen. Ook hiervoor is het verstandig om contact op te nemen met een notaris voor een goed advies.
Zoeken

Overige nieuwsitems