• U bevindt zich hier :
  • Home >

Hyptheekgarantie waarschijnlijk omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal vrijdag waarschijnlijk de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verhogen. Minister Wouter Bos (Financin) was daar steeds geen voorstander van, maar kan er nu onder voorwaarden wel mee instemmen. Dat maakte hij woensdag duidelijk in de marge van een debat in de Tweede Kamer.

Bos vreesde eind vorig jaar - toen de Tweede Kamer het kabinet opriep de NHG te verhogen - nog dat zoiets 40 miljoen euro zou gaan kosten. Vorige maand besloot het kabinet de mogelijke kosten en consequenties te gaan uitrekenen. Dat was een compromis tussen de PvdA-ministers Bos en Eberhard van der Laan (Wonen), die toen al wel voorstander was van een verhoging. De berekening laat nu zien dat de kosten lager kunnen uitvallen dan gedacht.

In het voorstel dat vrijdag in de ministerraad op tafel ligt, gaat de hypotheekgarantie gedurende de komende anderhalf jaar omhoog van 265.000 naar 350.000 euro. De verwachting bestaat dat banken dan eerder bereid zijn een lening te verstrekken en meer mensen een (ander) huis zullen kopen. Kopers kunnen van hun bank een lager rentetarief krijgen, op voorwaarde dat ze een deel van hun hypotheek gaan aflossen.

Behalve vanuit de Kamer was de druk op het kabinet de afgelopen maanden ook vanuit de samenleving toegenomen. Vakcentrales, projectontwikkelaars, het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de Nederlandse makelaars en economen; allen pleitten ze voor een verhoging van de NHG.

De VVD, die de motie in de Kamer indiende die het kabinet opriep de NHG te verhogen, is blij met het verwachte kabinetsbesluit. ,,Veel te laat natuurlijk, dat wel, maar goed dat Van der Laan op dit punt wat lef toont. De verhoging van de NHG is een prima manier om mensen weer vertrouwen te geven in de woningmarkt, en op die manier de markt weer vlot te trekken'', aldus VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg.

,,Eigenhuisbezitters stellen tot nu toe het kopen van een volgende woning in veel gevallen uit. Zij zullen na verhoging van die kostengrens eerder besluiten om door te stromen en dat is ook voor starters op de woningmarkt goed'', aldus Bas Millenaar, directeur van De Hypotheker.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

Zoeken

Overige nieuwsitems