• U bevindt zich hier :
  • Home >

Werkweek zelfstandige transporteur aan banden

STRAATSBURG (ANP) - Zelfstandige transporteurs zonder personeel worden verplicht om werkweken te maken van maximaal 48 uur. Het Europees Parlement heeft dat dinsdag besloten. Het verwierp in meerderheid een voorstel van de Europese Commissie dat gericht was op 'schijnzelfstandigen', chauffeurs die zich voordoen als zelfstandigen, maar in feite maar één opdrachtgever hebben.

Het dagelijks bestuur van de EU wilde alleen de arbeidstijden van deze groep verkapte werknemers aan banden leggen, maar het Europarlement wil ook de werkweek van echte zelfstandigen beperken.

CDA en VVD behoorden tot de minderheid die tegenstemden. Volgens CDA-Europarlementariër Corien Wortmann wordt nu de concurrentiepositie van duizenden zelfstandige ondernemers in Nederland zwaar onder druk gezet. Ze beschuldigt de socialistische fractie in het Europarlement, waaronder de PvdA, ervan ,,zich in verkiezingstijd te hebben laten opstoken door de vakbonden''. Ook VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat ,,het vrije ondernemerschap ernstig wordt geschaad''.

Zoeken

Overige nieuwsitems